Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ


Συνάντηση με τους ηλικιωμένους τροφίμους του Ησυχαστηρίου "Παναγία της Ελπίδος" συμπεριλάμβανε το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Συνάντησης Καθολικής Νεολαίας Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 24-26 Μαρτίου 2017 στη Σύρο.
Το θέμα της συνάντησης ήταν: "Οι ηλικιωμένοι μεταδίδουν στους νέους το νόημα της ζωής και της πίστης" και συμμετείχαν και οι 120 νέοι που έλαβαν μέρος απ όλη την Ελλάδα και φιλοξενήθηκαν σε χώρους της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο.
Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ιδρύματος, ενώ οι νέοι συνάντησαν ακόμα και τους ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να μεταβούν εκεί, πηγαίνοντας στους δύο ορόφους του κτηρίου. 
Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε ένα μικρό οδηγό για το πώς θα εξελισσόταν η συνάντηση αυτή όπως: σύσταση στους ηλικιωμένους για το ποιοι είναι αυτοί οι νέοι, το όνομά τους, από που έρχονται και με τι ασχολούνται.
Στη συνέχεια και αφού γινόταν η πρώτη γνωριμία με τον κάθε ηλικιωμένο, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά ομάδες εργασίας, οι νέοι έθεσαν καίρια ερωτήματα στον ηλικιωμένο όπως τι βιώματα είχε εκείνος από την Εκκλησία όταν ήταν σε νεαρή ηλικία, πως βίωνε την πίστη του, πως ήταν οι θρησκευτικές εορτές παλιά, αν θυμάται τα Μυστήρια που έλαβε, τι όμορφο είχε η εποχή του ηλικιωμένοι που σήμερα νιώθει να του λείπει, πως ήταν η κοινωνία και η Εκκλησία τότε στην εποχή του, ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και πώς αυτές βοήθησαν στην ωρίμανσή του και στην πορεία της ζωής του, καθώς και ποιες είναι οι συμβουλές που θα έδινε σήμερα στους νέους που είχε απέναντί του.
Η συνάντηση με τους ηλικιωμένους εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά και εποικοδομητικά, καθώς ξεπέρασε κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής μαζί τους, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες να μην "χορταίνουν" στην κυριολεξία να συνομιλούν με τα νέα παιδιά τα οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι πήραν "κάτι"από αυτή την επαφή μαζί τους, "κάτι" το οποίο θα τους φανεί χρήσιμο στην πορεία της ζωής τους.
Λίγο πριν την έναρξη της εργασίας κατά ομάδες, οι ηλικιωμένοι πρόσφεραν στους νέους συμβολικά μία ελιά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την μεταλαμπάδευση της πίστης και της σοφίας τους, το σμίξιμο των γενεών, την οποία οι νέοι θα φύτευαν την επόμενη μέρα στην Ποσειδωνία, στο χώρο του Ποιμαντικού Κέντρου "Άγιος Παύλος" όπου διέμεναν οι περισσότεροι, ενώ απ την πλευρά τους οι νέοι πρόσφεραν γλυκίσματα και μια μικρή εικόνα με την "προσευχή του ηλικιωμένου".
Λίγο πριν αναχωρήσουν οι νέοι και οι νέες τους προσφέραμε ένα μικρό κέρασμα, απολαμβάνοντας τη θέα που προσφέρει η αυλή μας.
Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη της Ένωσης Καθολικής Νεολαίας Ελλάδας, τους εμψυχωτές και τους ιερείς και ιδιαίτερα τον π.Νίκο Ρούσσο, για την ευκαιρία και τη χαρά που έδωσαν στους ηλικιωμένους να έρθουν σε επικοινωνία με τη νέα γενιά.