ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ

Η πρώτη επαφή της μοναχικής κοινότητας των Αδελφών του Ελέους του Αγ.Βικεντίου Ντε Πωλ, με το νησί της Σύρου, χρονολογείται το 1841, στο πέρασμά τους από εδώ πηγαίνοντας να εγκατασταθούν στη Σαντορίνη.

Η μόνιμη εγκατάστασή τους στο νησί μας, έγινε τριάντα ένα χρόνια αργότερα, ενώ από το 1872 αναφέρονται λεπτομερή στοιχεία για την παρουσία τους στη Σύρο.

Η πολύτιμη παρουσία και προσφορά των Αδελφών του Ελέους στην τοπική μας Εκκλησία είναι μια προσφορά ζωής, δραστήριες στο κατηχητικό έργο και στον τομέα των παιδιών και των ηλικιωμένων, καθώς πολλοί Συριανοί θυμούνται τις αδελφές στο Γαλλικό Νοσοκομείο στους πρόποδες της Άνω Σύρου, στο σχολείο και ορφανοτροφείο «Άγιος Βικέντιος» επί της Καλομενοπούλου (νυν Ησυχαστήριο), στον ιστορικό παιδικό σταθμό «Η ΦΩΛΙΑ», καθώς και τις αδελφές κοντά στους εκατοντάδες ηλικιωμένους που έχουν φιλοξενηθεί στο τελευταίο κατώφλι της επίγειας ζωής τους, στον οίκο ευγηρίας με την ονομασία «Ησυχαστήριο Παναγία της Ελπίδας των Αδελφών του Ελέους του Αγ.Βικεντίου».

Μέσα από μια μακρόχρονη πορεία στο πέρασμα των αιώνων, οι Αδελφές του Ελέους εξακολουθούν να δίνουν τη δική τους μαρτυρία πίστης και αφοσίωσης, στον Κύριο που τις κάλεσε «να αφήσουν τα πάντα για να τον ακολουθήσουν» και μαζί του να εργαστούν στο «θερισμό». Ο παιδικός σταθμός «Η ΦΩΛΙΑ» έχει περάσει πλέον στο ιδιωτικό σχολείο «Αγ.Γεώργιος» των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, όμως οι Αδελφές παραμένοντας προσηλωμένες στην προσφορά στον συνάνθρωπο, και ακολουθώντας το παράδειγμα των ιδρυτών τους, κρατούν εν λειτουργία τον οίκο ευγηρίας, περιθάλποντας και φροντίζοντας μαζί με το προσωπικό, τους 35 τρόφιμους ηλικιωμένους. Συνεργάζονται με τις ΚΑΡΙΤΑΣ σε θέματα ηλικιωμένων και αναξιοπαθούντων, πραγματοποιούν επισκέψεις σε μοναχικά άτομα, συνεισφέρουν όπου και όποτε τους ζητηθεί στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας. Εξακολουθούν να είναι ένας μικρός φάρος ελπίδας και πίστης για όλους εμάς.

Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα μαθαίνοντας περισσότερα για τους ιδρυτές τους και την ίδια την μοναχική κοινότητα των αδελφών εδώ στην Ελλάδα.
ADELFES_TOY_ELEOYS2

Οι Αδελφές του Ελέους

Η Κοινότητα των Αδελφών του Ελέους του Αγίου Βικεντίου ντε Πωλ, Filles de la Charite (Κόρες της Αγάπης), όπως είναι η σωστή ονομασία , ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1633 από τον Άγιο Βικέντιο Ντε Πωλ και την Αγία Λουίζα ντε Μαριγιάκ. Σήμερα είναι μια διεθνής Κοινότητα παρούσα σε 93 χώρες και στις πέντε Ηπείρους. Πηγαίνουν όπου η Εκκλησία τις καλεί, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους.
Οι Αδελφές του Ελέους είναι καλεσμένες από το Θεό και θεωρούν τον Ιησού Χριστό πηγή και μοντέλο κάθε ευσπλαχνίας. Με τη σειρά τους προσπαθούν να είναι μάρτυρες της αγάπης του προς τους φτωχούς.
Εκφράζουν την πίστη τους δίνοντας μεγάλη θέση στην προσευχή, η οποία τρέφεται από τη λειτουργική και μυστηριακή ζωή, τη σιωπή, το Λόγο του Θεού και του μηνύματός του, τη διδασκαλία της Εκκλησίας και την Βικεντιανή κληρονομιά.
ADELFES_TOY_ELEOYS3
Το έμβλημα της Κοινότητας
Ο Χριστός είναι γι αυτές η πηγή από την οποία αντλούν την αγάπη τους, η φωτιά που διεγείρει τη δράση τους και τις σπρώχνει να πάνε σε όσους τις έχουν ανάγκη, η δύναμη που ενεργοποιεί τα σχέδια τους, ο Θησαυρός που δίνει νόημα στη ζωή τους
Σε σχέση με το Χριστό και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που υπηρετούν, επιλέγουν ένα απλό τρόπο ζωής. Ζουν σε κοινότητα, σ’ ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και διαλόγου, μοιραζόμενες αυτό που είναι και αυτό που έχουν.
Φορείς χαράς και ελπίδας, προσπαθούν να εξυπηρετούν εκείνους των οποίων η αξιοπρέπεια δεν τηρείται. Έχουν δώσει τη ζωή τους ολοκληρωτικά στον Θεό, υπηρετώντας τους συνανθρώπους τους, τους οποίους βοηθούν ώστε να ανακαλύψουν τον Θεό παρόντα στη ζωή τους.
Οι Ιδρυτές τους Άγιος Βικέντιος ντε Πωλ και Αγία Λουίζα ντε Μαριγιάκ έχουν ενσταλάξει στις Αδελφές του Ελέους την αγάπη και τη μίμηση προς την Παναγία και για το λόγο αυτό την αναγνωρίζουν ως:
• Αμίαντη, ανοιχτή στο Πνεύμα το Άγιο
• Ταπεινή και πιστή δούλη του Κυρίου
• Μητέρα του Θεού, Μητέρα του Ελέους και Ελπίδα των μικρών και ταπεινών.
ADELFES_TOY_ELEOYS_SYROS
ΣΥΡΟΣ 25/3/2016

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΟΥΣ

Άγιος Βικέντιος ντε Paul – Προστάτης της αγαθοεργίας της Καθολικής Εκκλησίας
Vincent_de_Paul1581: Γεννήθηκε στο Pouy της Γαλλίας
1600: Χειροτονήθηκε Ιερέας
1612: Εφημέριος στο Clichy
1614: Περίοδος πειρασμών και αμφιβολίας πάνω στην πίστη για 3 χρόνια
1617: Μεταστροφή, Ιδρύει την Αδελφότητα των Κυριών της Αγάπης
1625: Ιδρύει το Τάγμα των Ιερέων της Αποστολής.
1633: Ιδρύει το Τάγμα των Αδελφών του Ελέους Ελέους (Filles de la Charité)
1600: 27 Σεπτεμβρίου, θάνατος του Βικεντίου (27 Σεπτεμβρίου ημέρα της Γιορτής του)
1729: Μακαριωνυμία από τον Πάπα Βενέδικτο Χ
1737: Αγιωνυμία του Αγίου Βικεντίου
Αγία Λουίζα ντε Marillac – Προστάτιδα Κοινωνικών Έργων της Καθολικής Εκκλησίας
Louise_de_Marillac1591: Γέννηση της Λουίζας
1604: Θάνατος του Πατέρα της
1613: Παντρεύεται τον Antoine Legras
1613: Γέννηση του γιού της Michel
1625: Θάνατος του συζύγου της. Συνάντηση με τον Πνευματικό της Vincent de Paul.
1633: Με τον Vincent de Paul ιδρύει το Τάγμα των Αδελφών του Ελέους.
1650: Γάμος του γιού της
1651: Γέννηση της εγγονής Louise Renée
1660: 15 Μαρτίου Θάνατος της Λουίζας ντε Μαριγιάκ
1920: Μακαριωνυμία από τον Πάπα Βενέδικτο ΧV
1934: Αγιωνυμία από τον Πάπα Πίο ΧΙ (Εορτάζεται 9 Μαίου)