ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Αδελφές του Ελέους στην Ελλάδα

Οι Αδελφές του Ελέους όπως αναφέρθηκε στην αρχή, ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1841, και εγκαταστάθηκαν στη Σαντορίνη. Έμειναν εκεί 116 χρόνια μέχρι το 1957 όπου υπηρέτησαν το φτωχό λαό του νησιού με διάφορα έργα.
Το 1854 ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για 141 συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 1995.
Πλούσια η δράση τους εκεί: Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, Σχολή Άγιος Βικέντιος, Σχολή Καλαμαρί, βρεφοκομείο για εγκαταλελειμμένα παιδιά, οικοτροφεία, ορφανοτροφεία.
Ενδιάμεσα είχαν μια σύντομη παραμονή μερικών χρόνων στο Κιλκίς, στα Γιαννιτσά, στη Μυτιλήνη και στην Καβάλα.
Στην Αθήνα οι Αδελφές του Ελέους, βρέθηκαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα να βοηθούν στα ασθενοφόρα τους πληγωμένους του Κριμαϊκού πολέμου.
Την δεκαετία του 1960 ξεκίνησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Αθηνών και για πάνω από 40 χρόνια υπηρέτησαν στο Ίδρυμα «Ο Καλός Σαμαρείτης». Σήμερα συνεχίζουν σε συνεργασία με την Κάριτας να επισκέπτονται τις φυλακές στον Κορυδαλλό και στη Θήβα. Το 2003 ξεκίνησαν στο κέντρο της Αθήνας μια νέα αποστολή στην υπηρεσία των προσφύγων και μεταναστών.
Στις δύο Κοινότητες που λειτουργούν στην Ελλάδα υπηρετούν Αδελφές από την Πολωνία, την Κροατία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και φυσικά από την Ελλάδα.